Wil ik responsive webdesign ?

Nu meer dan de helft van alle gezinnen een smartphone of tablet heeft, moeten de websites natuurlijk ook daar correct vertoond worden.

Websites worden altijd ontworpen met een gemiddeld schermformaat van de bezoeker in het hoofd. Toen websites vrijwel alleen via desktop computers werden bezocht was dit nog relatief simpel te doen.

Na de opkomst van de smartphone (iPhone) werd ook het werken op een mobiel toestel een belangrijker onderdeel van de gebruikers. Door het grote verschil in beeldscherm formaat en resolutie dient ook de indeling van de website te veranderen om een bezoeker zo duidelijk mogelijk te laten navigeren door de website.

Met de opkomst van de tablets en mini-tablets is er nu nog een diversiteit ontstaan, waardoor responsive design een uitweg is om uw bezoekers zo comfortabel mogelijk te laten surfen op uw website.

Wat is responsive design?

Responsive websites passen zich aan naar de beeldscherm resolutie die een bezoeker van de website gebruikt op zijn toestel. Wanneer deze bezoeker een groot beeldscherm heeft dan zal er veel ruimte in de breedte zijn op het scherm, waardoor er plaats is voor meerdere elementen naast elkaar.
Wordt er echter gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een iPad tablet, dan zullen de tekst en afbeeldingen op de website hier automatisch op worden aangepast. Zo gaan de afbeeldingen boven of onder de tekst staan (in plaats van er naast). Afbeeldingen zullen kleiner worden geschaald zodat deze in zijn geheel in het scherm van de iPad of ander type tablet passen. In het geval dat de bezoeker de website bezoekt op een smartphone, dan zal bovenstaande proces er voor zorgen dat de teksten en afbeeldingen op de website juist worden geoptimaliseerd voor dat formaat scherm. 

 

Voordelen

  • De website wordt automatisch aangepast aan resoluties
  • Geen ingewikkelde of vertragende apparaat detectie
  • De tekst is altijd goed leesbaar zonder te hoeven zoomen

Nadelen

  • Geen aparte website ingeladen voor mobiele apparaten
  • Soms grotere afbeeldingen ingeladen dan benodigd
  • Verouderde browsers ondersteunen de techniek niet

Reacties op dit artikel!

Reageer op dit artikel

Uw naam (vereist)

Uw E-mail adres (vereist)

Website

Extra reacties (vereist)

Hou me op de hoogte
Uw waardering:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
http://www.zinix.be/uploads/folio/id1/responsive-webdesign.jpg